Üdv a kihívás első feladatában.

Ez az első nap ezért kicsit többet fogok beszélni, mint a többi feladatban… bár na majd meglátjuk.

Bevallom sokat gondolkodtam mi legyen az első nap feladatának az összefoglaló címe. A végére A KÜLDETÉS és ÖSSZEHANGOLÁS mellet döntöttem, de sokáig a kijózanodás vezetett. Azért mert sok sok esetben tapasztaltam, hogy teljesen mást gondolnak a cégvezetők, mint a munkatársak ebben a feladatnak feltett kérdésről.

Azt szeretném megmutatni neked, hogy valójában mi van a munkatársaid fejében arról merre haladtok, vagy merre kellene szerintük haladni.

Tehát Mi a céged célja pontosabban a küldetése? Ez a mai kihívás. De mondok hamarosan róla pontos részleteket.

Ezzel indítunk és kapsz még ezen kívül négy kihívás feladatot ebben az ingyenes kihívás játékban.

Rólam: Bánkuti József vagyok, cég fejlesztő és tréner. 30 éve vállalkozó, kezdetben élelmiszer boltjaim voltak, de volt ruhás és volt nagykereskedésem és gyártottunk is, majd oktatás... informatikai, közel 25 ezer embert tanítottunk meg számítógépet kezelni 247 felett egy kicsivel, és 2004 óta szervezet fejlesztéssel és munkatárs kiválasztással, motiválása foglalkozom.

Szeretem, élvezem a munkámat, de inkább hivatásomként definiálnám, a benne levő változatosságot és a kihívásokat is benne, térjünk egy gondolat erejéig vissza a játékra, mert nem szeretném, ha azt gondolnád, hogy nem veszem komolyan ezt a programot.

Ha élvezed a munkád akkor nem teher, hanem egy játék. A cégvezetésre én úgy tekintek és tekintettem mindig is, mint egy nagyon izgalmas és nagy kihívásokból álló stratégia játékra.

Valaha réges-régen egy Görög kis faluban fogalmazta meg az ottani kis családi étterem tulajdonosa, az életfilozófiáját.

Akiről aztán kiderült, hogy tanult és élt Németországban, volt nagy vállalat vezetője is, de nem érezte a magáénak az az életet. Szóval azt mondta.

“Boldog vagyok és ennek a titka az, hogy Élvezem az életed, szeretem a munkámat, elvégzem felelőséggel, de “játszom” a cégvezetést. Csak próbáld ki és meglátod.”

Tetszett, de azért nem mindig így tettem, meg kellett érnem rá. Nézőpontokat kel váltani hozzá. Sok beidegződést, megszokást, társadalmi elvárást, kell átgondolni. És igen néha a saját mélyen gyökerező HIT rendszereket szükséges megvaltoztatni.

Lehet még emlékszel amikor te gyermekként, vagy látod a gyerekek arcán, az örömet, ahogy beleélik magukat és önfeledten, boldogan játszanak. Felnőttként ezt már gyakran elfelejtjük.

De miért ne lehetne ez felnőttként is így. Miért? Mert nem illik? Mit gondolnak mások? Nem való? Hát igen ez így van, de így is kell lennie?

Várj! Ne rohanj el. Nem erről lesz szó ebben a programban.

Komolyan vesszük, rendben?

Mi a helyzet célokkal? Fontosak? Én hiszek benne, hogy igen, mert meghatározza az útirányt, azt amerre haladunk, ha ez nincs meg, akkor pattogunk (mint a flipper golyó) a külső és belső hatások miatt és lehet, hogy elérünk valamit, de kérdés ezt szerettük volna? Erre volt szükségünk? Előre vitt bennünket?

A jó cél egy hajtóerő, amely belülről motivál bennünket arra, hogy tegyünk erőfeszítéseket az elérésére.

Két részből áll a mai kihívás

  1. Gondold végig és írd fel, hogy szerinted mi a céged, ha nem cégvezető vagy, akkor a cég és a saját területed célját is írd fel. DE!

Most nem azt várom, hogy írj egy konkrét összeget, darabszámot, ha tudod az fantasztikus, akkor írd le. (Gratulálok hozzá, majd fogunk beszélni róla) de most inkább arra gondolok, hogy mi az a cél amiért mindenki dolgozik. Ami miatt a céged megalapítottad. Ami kicsit magasztos, jobbnak lenni, megmutatni hogy mire vagytok képesek… Egy küldetést, mint a Keresztes lovagok…

Még egy gyors történetet elmondok, hogy értsd. Igaz, vagy nem, de nekem tetszik a történet.

Egy küldöttség érkezett a NASA központjába, Érdeklődőek voltak és megkérdezték az embereket mivel foglalkoznak. Mérnök vagyok és azon dolgozom, hogy a rakéta hatékonyabb legyen a kilövésnél. Több embert is megkérdeztek, aztán…

Találkoztak egy takarító nénivel… őt is megkérdezték. Meglepődött és a következő választ adta.

“Nekem a tisztaság biztosítása a fő feladatom, de a lényeg, hogy mi itt a NASA-nál kivétel nélkül azon dolgozunk, hogy embereket juttassunk ki és hozzunk vissza az űrből. “

Szerintem érted a lényeget. Most nem arra vagyunk kiváncsi mit tesz egy ember, hanem tudja-e a csapatod, a takarító, a portás, az értékesítő, a raktáros, a csoport vezetők, mindenki aki kiveszi a részét, hogy miért teszitek amit tesztek, mi az a cél amit a csapatod akar.

Menj vissza az időben. Gondold végig, amikor megalakultatok miért kezdted el, a pénzen a nyereségének a meggazdagodás ön kívül mit szerettél volna.

Az élelmiszer boltjaimban én azt szerettem volna, hogy az emberek a legfrissebb árut kapják a nap minden percében, udvarias kiszolgálással.

Az informatika oktató cégben pedig. Az embereknek gyakorlati alapokon, jól használható tudást adni, amellyel jobban boldogulnak az életükben.

Most pedig az a küldetésünk, hogy sikeresebb, nyereségesebb cégeket építsünk, ahol a tulajdonos, cégvezető mellett a munkatársak is tudatosa, boldogan végzik a munkájukat.

Nálad mik voltak a késztetések, mit akartál adni másoknak, mi volt az amivel jobbá szebbé, egyszerűbbé, könnyebbé, stb szeretted volna tenni mások életet. Ha ez megvan akkor gondold végig még mindig szeretnéd és ha igen, akkor írd le.

Ha nincs meg, vagy nem tudod, akkor ötlet élned és gondolkodnak kell, de ha nagyon nem megy akkor lépj a következő lépéshez és kérdezd meg munkatársaidat.

Lépjünk tovább a mai kihívás feladat második részére.

  1. Megvan az első rész, leírtad röviden egy mondatban, hogy miért dolgoztok, mi a NAGY cél, akkor ha már úgyis bent vagy a cégedben, kapj el, menj oda minél több munkatársadhoz, de minimum 5-höz, hogy szerinte mi a cég célja, miért is dolgozatok ti itt.

Kiegészítésként megkérdezheted azt is, hogy szerinte mi az övé. Ne tölts ezzel sok időt, munkatársanként 1-max 2 perc hogy megkérdezd. Azt hiszem érdekes, kijózanító tapasztalatot fogsz szerezni!

Fontos: Ne csoport feladatként add ki, ne is e-mailben kérd. Az egyének véleményére vagy kíváncsi és azért menj személyesen, hogy valós reakciókkal és válaszokkal találkozz.

Figyeld az arcokat a mimikát és a test beszédet is. Érdekes lesz, elsőre sokaknak meglepő, de volt aki ijesztőnek definiálta, de a legtöbben minimum nagyon elgondolkodtatónak tartották.

Nem akarom előre elmondani az eredményt, azt szeretném, ha ez a te tapasztalatod lenne.

Lehet azt gondolod nevetséges vagyok, ez hülyeség, mi értelme van ennek, de kérlek, játsz egy kicsit és legyél kíváncsi.

Lehet, hogy szükséged lesz türelemre és higgadtságra a kihívás végzése közben vérmérsékletedtől függően.

A következő videóban elmondom milyen eredményed született. És kapsz egy gyors/egyszerű következő kihívás feladatot.

Végezetül összefoglalva.

  1. Mi a cég Nagy magasztos célja a te fejedben, mi az igazi küldetésetek ezt írd le.
  2. Kérdezd meg munkatársaidat, ők mit gondolnak róla.
  3. Szorgalmi feladat: Kérdezd meg, milyen pozitív dolog történt velük (nem kell erőltetned, kérdezd meg. Ha visszakérdeznek, akkor mond, hogy a munkában, de ha nagyon nem tudnak, akkor bármilyen pozitív dolog ami a múlt héten történt vele.

Ha nem cégvezetőket, tulajdonosként végzed, és nem vagy biztos benne te sem, akkor írd le amit gondolsz és az első megkérdezett személy a felettes vezetői, vagy cégvezetőd legyen.

És meg egy gondolat. Munkatársait megkérdezik jót mondtak e, vagy azt, hogy mi a helyes válasz. Egyenlőre ne mondj semmit, mosolyog és mond hogy megbeszéljük majd.

Nagyon várom milyen tapasztalatokat fogsz szerezni, Oszd meg velem bátran!

Végezetül tudd, hogy Hiszünk benned, hisszük, hogy megérdemelsz egy sikeres, nyereséges céget, benne kiváló munkatársakkal! 

Az hogy itt vagy ez egy jelentős és fontos lépés de tudd, jelenleg a kisebbség vagy. A fehér holló. De te már minimum egy lépéssel előrébb jársz mint a céltalan tömeg akik csak a problémáik útvesztőjében bolyonganak. Fogunk majd erről is beszélgetni a jövőben.

Sikeres napot, végezd el a feladatokat becsülettel, figyeld postafiókod a héten még érkezik a következő kihívás feladat.

Szép napot, jó munkát és jó kérdezősködést kívánok.

Bánkuti József
Cégfejlesztő & Tréner.